Lenguas callejeras: paisajes colectivos de las lenguas que nos rodean. Guía para fomentar la conciencia sociolingüística crítica.

Aquesta guia inaugura una sèrie de recursos per despertar la consciència sociolingüística amb què el projecte de recerca-acció EquiLing cerca impulsar la participació col·laborativa. Volem compartir amb la societat els resultats de la nostra activitat investigadora per fomentar l’acompanyament de totes aquelles persones que (ja sigui en entorns d’educació formal o informal, en associacions o en col·lectius de diversa índole) vulguin un model de ciutadania lingüística més inclusiu i obert. L’objectiu d’aquest exercici de ciència oberta per a l’educació popular és posar el focus sobre totes aquelles situacions (molt freqüents, però que sovint passen desapercebudes) en què la llengua té un paper clau en la generació i la reproducció de situacions de desigualtat.

Amb aquesta publicació volem cridar l’atenció sobre situacions injustes en què intervé la llengua, i compartim estratègies i eines per reflexionar-hi i fer-hi front. Així, seguim el mètode de conscienciació, proposat per Paulo Freire, d’educació per al canvi social, que advoca perquè el coneixement i la reflexió s’entenguin com una tasca col·laborativa i dialogada. Es tracta, per tant, d’una presa de consciència conjunta que porti a l’acció i, per això, oferim orientacions, recomanacions i una seqüència de passos per posar en pràctica tallers en llocs d’estudi, treball o voluntariat. La guia inclou material de suport: fitxes, vídeos, glossari i bibliografia.

Enlace de descarga: https://octaedro.com/producto/lenguas-callejeras-paisajes-colectivos-de-las-lenguas-que-nos-rodean/