Recurs d’intervenció que integra l’esport, la comunicació i la llengua: secció “La comunicació a l’esport”

S’ha utilitzat aquest recurs al projecte de recerca “D ereduko kirola” (“Esport del model D”). S’ha analitzat des de l’òptica antropològica la importància de la comunicació en la millora de l’activitat esportiva. La comunicació millora el treball en equip, la motivació i fins i tot el rendiment. Per això, amb l’objectiu de desenvolupar la competència comunicativa de les persones adolescents (12-15 anys) dels equips esportius, es recullen propostes per incrementar la presència del basc a través d’aquest recurs o eina d’intervenció, que integra l’esport, la comunicació i la llengua. 

Aquest recurs es divideix en tres seccions. En aquesta primera, es recullen dinàmiques de reflexió sobre el paper de l’esport en la comunicació dels i les joves esportistes. El presentem com a recurs per canalitzar les reflexions en grup. 

A la segona secció es recullen dinàmiques de reflexió, que es realitzen juntament amb les i els esportistes joves sobre el paper que té l’euskera en l’esport. 

A la tercera secció es proposa als i les joves esportistes una dinàmica amb l’objectiu que s’adonin que es poden canviar els hàbits lingüístics. El presentem com a recurs per induir al canvi.

Jone Miren Hernández, Jaime Altuna & Maialen Iñarra